Δρ. Δήμητρα ΔαφερέραH Δήμητρα είναι γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Γ.Π.Α. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ειδικότερα στην απομόνωση – παραλαβή - μελέτη των δευτερογενών μεταβολιτών τους (αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες) με συνδυασμένες τεχνικές χρωματογραφίας και φασματοσκοπίας και επεκτείνονται στον χαρακτηρισμό τους ως παράγοντες αντιοξειδωτικοί, αντιμικροβιακοί, παρασιτοκτόνοι ή/και εντομοκτόνοι.
Μεγάλο μέρος του ερευνητικού της έργου αποτελεί η μελέτη της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο και ο προσδιορισμός της χημικής του σύστασης σε πολυάριθμα φυτικά είδη και υποείδη σε σχέση με την εποχικότητα, την γεωγραφική προέλευση και το αναπτυξιακό στάδιο των φυτών. |
Δρ. Χαράλαμπος ΚανάκηςΟ Χαράλαμπος, είναι γεωπόνος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), από το οποίο απέκτησε και τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό του τίτλο. Συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Εργάστηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας «PHARMAGNOSE Βιοτεχνολογική Α.Ε.». Υπήρξε εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών με αντικείμενο την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Από το 2019 είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ανάλυση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με χρωματογραφικές μεθόδους (GC-FID/MS, HPLC-DAD), ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, Raman) και φασματομετρικές μεθόδους (Q-TOF/HRMS) καθώς και η μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης και των συμπλόκων τους με DNA, tRNA και πρωτεΐνες. |
Ελευθερία Καπαράκου, Τεχνολόγος Τροφίμων M.Sc.Η Ελευθερία είναι M.Sc. Τεχνολόγος Τροφίμων με ειδίκευση την Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων. Αυτό το χρονικό διάστημα εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Χημείας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση με χρωματογραφικές μεθόδους (GC-MS, HPLC-UV/Vis-MS), καθώς και με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman) φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, φυσικών προϊόντων, τροφίμων. Επίσης, στην μελέτη της βιολογικής τους δραστικότητας μέσω δοκιμών αντιοξειδωτικής ικανότητας, προσδιορισμού περιεκτικότητας φαινολικών συστατικών και τοξικότητας.
|
Δρ. Ελένη Κακούρη, ΦαρμακοποιόςΗ Ελένη είναι απόφοιτος της φαρμακευτικής σχολής του πανεπιστημίου «Universitá degli studi di Camerino», που εδρεύει στην Ιταλία. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές ολοκληρώθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Εργαστήριο Χημείας.
Σήμερα, είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Χημείας του Γ.Π.Α και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη εκχυλισμάτων των δευτερογενών μεταβολιτών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, στη χημική τους ανάλυση και την ταυτοποίηση των συστατικών τους με τη χρήση χρωματογραφικών και φασματομετρικών μεθόδων και στην αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Τέλος η έρευνα της επεκτείνεται και στη βιολογική δράση των εκχυλισμάτων με in vitro, in vivo δοκιμές. |
Ινστιτούτο Μελέτης & Προώθησης Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών
---Copyright © infafaua.com All Rights Reserved---
Το σύνολο του περιεχομένου του infafaua.com, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς την γραπτή άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
Το σύνολο του περιεχομένου του infafaua.com, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς την γραπτή άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.